A 11. Alapkiadás nagy hiányzói

Július 18-án debütált az idei év eddigi legfontosabb HKK megjelenése, a 11. Alapkiadás, amely jó eséllyel hosszú évekig origó lesz minden játékos számára, ezúttal az abszolút kezdőktől a profi versenyjátékosokig. Az idén sold outtá váló 10. Alappaklihoz hasonlóan ezúttal is az volt a cél, hogy bontható maradjon minél több használható gyakori-nem gyakori és ritka lap, elsősorban azok, amelyek a rendkívül sokféle versenypakliból összeálló metagame alapját jelentik.

A 215 féle újra megjelent lap így elsősorban egy rendkívül jó áron tálalt best of, azonban az első örömködés után biztos feltűnt pár lap, ami ezúttal (sőt, régebbi lapok esetében ezúttal sem) ütötte meg valamiért a szintet, hogy bekerüljön a lapkészletbe. Véletlen, direkt, vagy más tervek vannak a lappal? Nem tudhatjuk, de a saját szubjektív listámon összeszedtem az Alapkiadás legnagyobb “ütközetben eltűnt” katonáit, első helyeken a legmeglepőbb darabokkal.

***

15. Elektra

Aki nem egy kő alatt tengeti HKK-s mindennapjait, valószínűleg értesült róla, melyik jelenleg a legnépszerűbb és legsikeresebb epikus követő. A villámpakli és Zu’lit familiárisa kiváló szinergiáival és rendkívül erős szinergián kívüli, de színben tökéletesen passzoló lapjaival kontroll, tempó és aggro játékra is alkalmas, és ennek az összeállításnak az egyik legjobb első-második körös játéka a lap és tempóelőnyt egyaránt gyártó sárga kalandozó. Ha jelenleg nem is kerül pár száz forintnál többe a lap (Gemina Erdeje megjelenés), később ez akár változhat is, ahogy kezd majd fogyni a piacról.

14. Zan csemete

Újabb kalandozó, ezúttal piros színből, aki nem fért be, noha fel-fel tűnik a keresett lapok listáján, és jó ideje nem bontható már (Zarknod visszatér, 2015). Nem különösebben látványos erejű kártya, azonban a nem spell alapú keresések könnyen beférnek kontroll és korlátozó paklikba egyaránt, a zanszilánk szabály módosítása ennek nem fájt annyira. Nem mellesleg ha nem lap kell, hanem erőforrás, laptípusában unikum módon el is kincsezhető. Ha bekerül egy profi játékos több hónapon keresztül sikeres dekkjébe, szerintem lesz ez még egy jó ezres…

13. Zu’lit kincse

Ha már kincses vonalon járunk, a jó sárga tárgy se érte meg az újrakiadást, igaz, már nem is olyan gyakori vendég az asztalokon – kapott egyet jobbról (Teremtő rakshallion tiltása) meg balról is (zsz-szabály). Ettől függetlenül továbbra is az egyik legjobb counter-tárgyak egyike, erőforrás és gyógyulás funkciókat is lefed a jelenlegi legjobb színből, így tényleg meglepő, hogy nem fért be 5 év alatt egyik Alapkiadásba sem.

*

12. Földanya paradicsoma

Újabb lap, ami egyik Alapkiadásba se fért be, noha jövőre ünnepli az első ikszet. Küzd és küzd a készítői-tesztelői gárda a mérgező paklival, ami még mindig egy népszerű koncepció lenne a kezdők-amatőrök körében, de az istennek nem akar összeállni még Veszélyes fajra sem egy stabil játszható változat. Ennek fényében nem meglepő a fenti helyszín mellőzöttsége, bár önmagában elképesztően nagy előnyt képes adni – rövid távon minőségben, hosszabb távon mennyiségben is. Ha egyszer összeáll a pakli, szinte biztos, hogy ez is be fog férni, hiszen szó szerint mindent tud.

11. Örökkévalóság

Az egyik leginkább radar alatt közlekedő Zénes arany jelzésű ritka lap, ami jelenleg csak a Sokszínűségek alap és side paklija között ingázik, de ha változik a meta és a színek erőssége, könnyen lehet a legkeresettebb lapok egyike. Egy mini-UR bűbáj, ami laphátrány nélkül termeli a manát, vagy azonnal visszaadja a költségét, mindezt ősmágiásan – szenzációs keverék egy Zénes laptól. Jelenleg viszont a kontroll nem igazán játszik feketével, más paklik meg inkább etnikum jellegű segítséget várnak az erőforrás-téren. Ha esetleg feljebb jön az erdő, illetve újra meta lesz a Járj, keresett lap lesz ez is.

10. Manók, manók, manók

Egy felhőkarcoló tetejéről lehet akkorát esni, mint amekkorát a manó-pakli tudott 2019-2020-ban, egyben választ is kaptunk rá, mennyire számított a Ragyogó manó kitiltása az egyik elég sok hasznosnak tűnő lappal játszó dekkben. A tiltás után még sokan, sok helyen próbálkoztak Manókapitányos elsöprő rohamokkal, de pár hónap alatt kiderült, hogy egy nevetségesen imba lap nélkül ez nagy jóindulattal egy Tier 2 pakli. Vajon ennek köszönhető (és annak, hogy a tesztelők se bánták, hogy rácsapódott a kis lényekre a sírfedél), hogy a hasznosabbnak tűnő manókból egy se jött ki újra? Úgy tűnik, a Manamanó, Gyűjtögető manó, Fürge manó triónak végképp leáldozott, és meg kell várniuk, míg lesz gusztusuk az embereknek újra játszani a kis csínytevőkkel, és újra 20+ sebzéseket oszthatnak ki a második körben.

*

9. Íjászparancsnok

Nem annyira obvious pick, de szerintem ez a lap rendkívül időtálló lesz, hiszen már önmagában is kötelező lap volt a Villámháborúban, de a mutogatós képessége költség nélkül minden izgalmassá teszi majd. Más kérdés, hogy a VH sem áll most a legjobban, a pörgős verzió lett a zanszilánk-szabály legnagyobb vesztese (igaz, a legszembetűnőbb probléma is volt, hogy egy topdekkelt lapból a pakli néha kirakta a fél pakliját). Így jelenleg sztázisban várja az ében íjászok sztárja, hogy újra felfedezzék, és ha ez megtörténik, még a jelenlegi nem túl alacsony értéke is megugorhat.

8. Anyamotyogó

A Kreátor Műhelye egykor Top10 legértékesebb lapja volt, önmagában képes hosszabb távon minden funkciót betölteni (counter, leszedés, erőforrás), és komoly karrierje volt az etnikumán kívül a Zarknodos paklikban is. Nagy kérdőjel, hogy ő hogy nem fért be az újrakiadott lapok közé, bár az epikus motyogó követő épp most kapott egy szép nerfet, tehát a motyogók sorsa készítői oldalról szem előtt van. Ha van most ebből egy fölös playseted, ne add el, eléggé low risk-high reward megtartani – az ősmágia ikon az Örökkévalósághoz hasonlóan itt is sokat számíthat később.

7. A béke megőrzése

Rengeteg kiváló (és korábban nevetségesen magas áron árult) Zénes lap jött ki a 11. Alapkiadásban, de egy igazán ősi darab még beférhetett volna – vagy talán jobb is, hogy elfelejtették. Hogy is van ez? A béke megőrzése talán az egyik legnagyobb csaló kártya az epikus követők korában, ha van szívünk bedobni az egyébként teljesen laphátránymentes követőnket neki, a játék legjobb spell alapú lénycountere, ami megfog akár egy Xenó kolosszust is ingyen. Ennek a lapnak elsősorban a háromszínkorlát tett be, illetve az, hogy a második és harmadik darab felhúzva nagyon rossz, de Az együgyűbe még mindig a legelső lap, amit kivennék a mappából. Ha direkt maradt ki, és fel lesz újítva, megértem a kihagyást, ahogy akkor is, ha ugyanazon okból maradt ki, mint ezen lista első helyezettje.

*

6. Víziók

A másik, rendkívül poros Zénes kártya, ami az istennek nem fért még be egyik Alapkiadásba sem, noha már a Végzetúr idején stabil, játszott lap volt, kontroll paklikban is. Nem véletlen, hogy 200-400 forintot simán elkér érte, aki jobban képben van a hasznosságával, hiszen körönként 1-ért fixen lapot keresni még 2020-ban is jó, nemhogy a megjelenése idején. Most ráadásul jött egy szuper vízió mellé (Végtelen formázás 2020), így pláne időszerű lett volna újranyomni – nem történt meg, így lehet túrni továbbra is a régi Zénes mappákat érte.

5. Bo’adhun varázsital

Volt még pár ötletem erre a slotra, ha már befértek az újrakiadási hullámba Visszavágás, Tirranda batyuja és ehhez hasonló lapok, de végül a fenti zöld tárgynál kötöttem ki. (Mini-futottak még kategória: A gyenge gyengéje, Epikus emlékmű, Tanulságos mese.) Ha már lekerült ez a csodakártya a tiltólistáról, szép az illusztrációja, és tárgypakliba szinte Inváziós éjszaka-erejű lap, igazán újra lehetett volna őt is nyomni, elképesztően régen jelent meg, és akinek meg is van, jó eséllyel nem túl szép állapotban. A felújítása nehézkes (jó eséllyel jobb lesz a régi az újnál, vagy nagyon elbaltázottan erős lappá válik), a legendája megért volna ennyit.

4. Manafonál

Kevéssel csúszott le a dobogóról, de az is igaz, hogy az új ‘fonál nem lett akkora mém-lap, mint a régi Zénes eredeti, a páros versenyek és régi kontrollok sztárja. Viszont a Kreátoros verzió is stabil pontja volt az Életenergiás kontroll időszaknak (2018-2020), mind a mostani mezős kontrollénak. Míg a counterek és erőforrások jöttek-mentek, addig a jó bűbáj stabilan bent maradt, és ahogy már korábban is említettem, a sárga jelenlegi helyzetében nem is egyhamar fog kikerülni. Nem akarom fölöslegesen sztárolni a lapot, aki játszott már többet vele, tudja, mennyire jó – újrakiadás nélkül pedig megszaladhat rendesen az ára, hacsak le nem váltja valami funkciójában igen hasonló.

*

3. Dezintegráló sugár

Esküszöm, nem fekete lapokkal fekszem és kelek, de a jó Dezisugár kimaradása a legnagyobb hiány szerintem Leah színből – ez a spell is gyakorlatilag mindent (is) tud, a legtöbbször ingyen. Az életkioltós ingyen működő univerzális leszedések piaca elég szűk, így elég, ha egy Womath szintű életes lény bekerül fixen a metába, és már elő is kerülnek a “playsetet keresek” hirdetések. Persze, kijött most a szintén elég (de persze nem elég) olcsó Mennyi áldás fehérből, ami tokent is ad, de szerintem az labdába se rúghat a Zénes kártya mellett. Ez igazán Alanor bűne!

2. Albínó varkaudar

Nem vicc, az Alanori Olimpia és 2017 legdühítőbb lapja nem fért be a 11. Alapkiadásba. Tudathasadásos állapot, mert többször kaptam ki teljesen esélytelenül ettől a laptól, vajon hasonló élmények miatt szabotálták a laplista összeállítói szegény varkaudar komát? Még azt sem lehet mondani, hogy ne lenne jó a színe (egyébként készülhet mindenki, szerintem a piros lesz a következő sárga, if you know what i mean), Dönczi Krisztián mezős dekkjében például még júniusban is aprította a kézben levő lapokat ez a szép napiszonyos srác. A lista első és második helyezettje lesz az a két kártya, amelyik a legnagyobb értéknövekedést fogja elérni az elkövetkező hónapokban.

1. Most már elég

Lepődjön meg az első helyen az, aki újszülött – nem volt ember, aki ne tett volna arra pénzt, hogy ez a lap ki lesz adva megint. 1000-1500 forintokért hozzá lehetett jutni júniusban-július elején egy olyan laphoz, amit szó szerint mindenki játszott, akinek befért a szín a paklijába, noha évek óta bonthatatlan volt. A nélkülözésére adható válaszok mindegyike legalább egy újabb kérdést felvet, de egyelőre nincs hír róla, hogy a játék legstabilabb meccsfordító lapja nerfgyanús lenne, felújítása pedig szintén a teljesen értelmetlen kategória. Maradjunk annyiban, hogy örülhet mindenki, aki birtokolja belőle a HKK-s létezéshez szükséges mennyiséget, és jól figyelje a fórumokat, aki még mindig keresi…

*

Futottak még kategória, sorrend nélkül: Piaci légy, Templomszolga, Zoárd itala, Grexus, a nyolcadik, Lélekgyűjtő.

Ti mit láttatok volna szívesen a reprintelt kártyák között? Írjátok meg kommentben?

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started