Cartamundi x HKK

Az utóbbi években számos és változatos kritikával illették a mindig sasszemű játékosok a Hatalom Kártyái kiegészítőnek fizikai megvalósulását, főleg a nyomdai minőség kapcsán. A 10. Alapkiadással érkező színjátszós “foil” lapok sokak tetszését elnyerték, hiszen kinézetben ez volt az elmúlt évtized legnagyobb változása, de legalább ennyien aggódtak a hosszabb távú állapotuk miatt, ugyanis gyakran a bontás pillanatában sérült volt a lap. A probléma a későbbi kiegészítőkkel se szűnt meg (az Elemi Erőknél kevésbé, az Élőholt Inváziónál és a Tükördimenziónál inkább volt jellemző), olykor a nem foilos lapokon is megjelent, más apró hibákkal egyetemben. Egy TCG-nél (gyűjtögetős kártyajáték) elengedhetetlen, hogy a produktum minőségi hatást keltsen és időtálló legyen, ezért is volt rendkívül izgalmas hír, hogy a Beholder Kft. a jelenlegi tervek szerint a 2020 végén érkező nagykiegészítővel átáll a Cartamundi cég által gyártott lapokra.

Akiket kevésbé behatóan érdekel a kártyajátékok világa, azoknak nem mond sokat a fenti név, de sokaknak így is ismerős lehet, a belga székhelyű (ha magyar irodával is bíró) Cartamundi ugyanis komoly világvállalat, nem egy átlagos nyomda, tengeren inneni és túli gyártósorokkal, ahol sima francia kártyától speciális társas kártyajátékokon át egészen olyan brandekig terjed a palettájuk, mint a Magic: The Gathering. A világ legnépszerűbb TCG-jének műhelye valószínűleg bőven megfelel a HKK-nak is, a jelenleg az Ikoria kiegészítőnél tartó játék elképesztően szép illusztrációi harmonizálnak a nyomda által nyújtott lehetőségekkel, a foil még szebb, életszerűbb és légies hatást kelt, a full art (a kereten túlnyúló) lapok hibátlannak tűnő állapotban bukkannak elő a csomagokból. A Magic lapok műanyag csomagolásán túl az esetleges papírdobozos megoldás is szép, ráadásul opció a pakli belső védelme is, lásd például itt.

Nagyon messze van még 2020 novembere, de egy nagyobb adag tesztlap már le is lett gyártva a Cartamundinál, ahogy arról a hivatalos forrásból is hírt kaptunk. Az Alfa paklik előrendelése kapcsán pedig lehetett is szerezni kétfélét ezekből a lapokból, így jól szemügyre is vettük, mire számíthatunk hosszabb távon, megéri-e ez az egész? A váltás ugyanis nem csak minőségi javulást célzott meg, hanem magával hozza a HKK történetének legjelentősebb váltását a lapok méretében.

Régi és új egymás mellett

A megérés első körben nyilván annak a függvénye, mennyivel drágul ezután egy-egy megjelenés (Zén, kiegészítő, alapkiadás), de ez még annyira távol van, hogy talán a Beholdernek is csak kalkulációi vannak rá. Ennek fényében maradjunk szimplán a minőségi szempontoknál. A promóció keretében egyszerű földi halandó kétféle laphoz juthatott hozzá (ezek egyébként használhatóak minden versenyen is): a felújított Áldozati máglyához, ami a 2005-ös Régmúlt kiegészítő óta az első megjelent kétszínű lap, illetve az ultraritka Molluszk, az ócskáshoz, ami a legértékesebb UR-ek egyike – az átlagnál alacsonyabb elérhető darabszáma és top versenylap léte okán. Utóbbi kapcsán volt is némi zúgolódás, hogy érinti a korábban kiadott darabok értékét ez a lépés, de legjobb tudomásom szerint mindössze 14 példány került játékoskézre, ami elenyésző mennyiség a játékbázis igényeihez mérten. (Valószínűleg emiatt nem láttam egy hónap után sem a HKK Licit csoportban.) Maga a Cartamundis Molluszk viszont jó eséllyel igazi ritkaság lesz, hacsak nem lesz újranyomva később.

De mekkora a méretváltás? Nos, a Cartamundis lapok a 63*88 mm-es standard méretben készülnek, ez a Magic mérete is. Ez a HKK történetének első szabad szemmel is látható méretváltása, a korábbi 66/67*91/92 mm után. (Voltak ezeknél is dagibb lapok, de nem tömegesen: a fehérszélű 1995-96-os, illetve Ezüsthajnal kieges kartonlapokra gondolok.) Ez a méretváltás lehetővé teszi, hogy a mostanihoz képest gyakorlatilag százszor annyi fajta kártyavédő fólia közül lehessen válogatni, és ez nem pusztán úri huncutság, az elmúlt években néha kriminális szintű keresgélés volt optimális méretű kártyavédők után, amíg fel nem tűntek a Dragon Shield fóliák, de ezek is annyira patent jók voltak HKK-ra, hogy egy-egy mérethibás vagy régebbi lap ki tudott fogni rajtuk. Arról nem is beszélve, hogy odafigyelve és lassan kellett tokozni ezekbe is.

Az összes próbanyomás, köztük korábbi promo és ultraritka lapok

A standard mérettel tehát gyakorlatilag megfordul az arány, és lényegében bármilyen kártyajátékkal foglalkozó üzletben (még nem kifejezetten fantasyvel foglalkozóban is) lehet majd használható fóliát találni. Sokkal nagyobb lesz a választási lehetőség a matt hátlappal rendelkező darabok esetében, amit személy szerint eddig a legtartósabb és legjobban keverhető megoldásnak tartok – ez egy sokak által nem annyira figyelembe vett szempont a versenyjáték kapcsán. Pedig sokat számíthat egy elhúzódó partiban, mennyit kell szórakozni partik között és játék közbeni újrakeverés esetén, nem lesznek “holtterek” a pakliban, azaz összeragadó két-három lap.

A standard mérettel megszűnik ez a gond, viszont az új probléma, hogy mi lesz addig, amíg legalább a játszott lapok 80%-a nem ez a méret lesz? Saját tapasztalat alapján 4 év alatt cserélődik le egy “good stuff” pakli optimális összeállítása. Ez jelentősnek tűnhet, de saját tapasztalat alapján a most használt lapok említett része a Kreátor Műhelyével zárul, ami 2016. novemberében jelent meg. Tehát durván ennyi idő, míg cserélődik a készlet, és míg a paklik jelentős részénél át tudunk állni az új fóliákra. Ez a lépés tehát nagyon nem a jelennek szól, mint inkább befektetés a jövőbe.

Ahogy a cikkben is láthatjátok, kipróbáltam pár itthoni fóliában a kézhez kapott lapokat, és tapasztalataim szerint a többségéből nem csúszik ki a lap, vagy csak nagyon sokat babrálva, tehát nem nagyon kell attól aggódni, hogy az átmeneti időszakban a picit nagyobb védőkből (Dragon Shield, Ultra Pro, stb.) keverés vagy hordozás közben kiszalad a lap. Az alap HKK fólia áll sajnos a legrosszabbul a többihez viszonyítva, hiszen ez eleve úgy lett tervezve, hogy 1995-től napjainkig abszolút minden lap beleférjen, így a Cartamundis lap ebben lötyög a legjobban.

A promó lapok hátlapja a foil lapok sötétebb hátlapjával lesz azonos, én viszont magán az illusztráción is érzek egy árnyalattal sötétebb tónust, de ez jól is áll neki. A vastagsága is a szokásos Magic méret, viszont ebben még változás várható, minimálisan “húsosabb” lesz, ami szerintem a hosszabb távú állapotmegőrzésnek tesz jót, nehezebb lesz meghajtani és így sérülésnek kitenni egy-egy lapot. A szép sarokvágások mellett azért jegyezzük meg, hogy minimális piszkálás mellett is elkezdett fehéredni az Áldozati máglyák alja (mivel a két lapból csak ezen van fekete keret, ezért feltűnő), tehát kifejezetten ráfér a vastagítás a jövőbeni lapokra. A Molluszk kapcsán egyébként szinte biztos, hogy a régi darabot “nyugdíjazni fogom”. Végre egy verzió, aminek nem hosszú (alap) és nem hibás (foil kiadás) a szövege, egyszerű és tökéletes darab.

Az Áldozati máglyáról minőségileg ugyanezt tudom leírni, magáról a játékbeli használhatóságáról annyit, hogy bár egy ikonnak köszönhetően hiánypótló a lap (nem volt még életkioltó épület), viszont passzívan kijátszva a jelenlegi háromszínű környezetben ezt a kártyát kizárólag egy börtönös pakliban tudom elképzelni – oda meg nem játszanék ezzel a színpárral. Persze, lassul a környezet a sok háló miatt, bilincsbe és Korlátozásba is játszható talán, de ez inkább egy klasszikus értelemben vett promó lap, mint ami versenyasztalt fog látni.

Ti mit gondoltok az új lapokról? Milyen megoldást látnátok szívesen az új nyomdából kikerülő lapok között? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

6 thoughts on “Cartamundi x HKK

  1. Hali. Akkor az átmeneti időre is a Dragon Shield marad a legjobb opció, ha a képeket jól ítélem meg 🙂

    Like

  2. A Cartamundi-t már régebben is ismertem. Szerintem a legjobb kártyagyár a világon. Jó volt a döntés.

    Like

    1. Sziasztok, szép meg jó meg minden a Cartamundi, de 2 apróbb észrevétel. Az egyik, nekem hiányzik a régi papirdobozos csomagolás, a másik az illat. A régi papirdobozos pakliknak volt egy jellegzetes illatuk, csak úgy, mint a lapoknak! Egy tipikus hkk nyomdaillat, nekem eszméletlenül hiányzik és mint tudjuk az ember és állatvilágban az illatoknak és szagoknak meghatározó szerepe van. Egyébként erre sok helyen figyelnek is, használják,mint sales eszközt:) tudatalatti vásárlás irányítás,csak egy tipp 🙂

      Like

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started